Träningsbloggar är en typ av blogg som lockar många läsare och eftersom intresset för träning ständigt ökar har den som startar en blogg inom träning goda chanser att få en stor följarskara. Eftersom träning är ett väldigt brett ämne bör du nischa bloggen inom en viss träningsform för att locka läsare och framtida samarbetspartners.

Utgå från dig själv och vilken typ av träning som du tycker om. Om du till exempel har barn kan du skriva om power walks med barnvagnen och om styrkeövningar som går att göra hemma tillsammans med barn. Ge gärna tips till läsarna om långa barnvagnspromenader med en barnvagn från Cybex som enkelt går att beställa online hos Bigbaby. Du kan till exempel skriva om barnvagnarnas vindskydd och praktiska behållare för vattenflaskan.

Kända träningsbloggar

Två av de mest kända träningsbloggarna i Sverige är PT-Fia och Lofsan. De skriver båda brett om träning för motionärer och tar upp träning och kost med hälsa som fokus. Målgruppen är främst kvinnor i 25 till 45 års-åldern som vill hitta balans mellan träning och ett hektiskt vardagsliv med barn och jobb.

Förutom denna typ av breda träningsbloggar finns det även nischade bloggar inom till exempel löpning, cykling, triathlon och bollsporter. Denna typ av bloggar har fokus på den aktuella sporten och brukar bestå av information om bloggarens egen träning som varvas med tips till den som läser. Petra Månström har en av Sveriges största bloggar om löpning som främst riktar sig till motionärer.

Tips på ämnen att blogga om inom träning

Löpning är en av Sveriges största sporter som lockar tusentals människor att ställa upp i motionslopp varje år. Trots att löpning redan i sig är en nischad träningsform går det att specialisera bloggen ännu mer genom att fokusera på olika distanser. Exempelvis ultra, trail och marathon är tre former av löpning som skiljer sig åt och som därför passar för en nischad träningsblogg. Om du istället älskar att klättra eller att dansa ska du naturligtvis välja något av dessa ämnen. Även basket, simning, skidåkning eller skateboard är bra sätt att skapa en tydlig inriktning på bloggen.

För att du ska lyckas med din blogg bör du utgå från ett ämne som du kan mycket om och som du brinner för. Berätta gärna om din egen träning i bloggen och lägg ut bilder från dina träningspass. För att skapa intresse för din blogg behöver du också ge tips till läsaren och gärna ställa frågor så att det blir en bra diskussion i kommentarsfältet. Även om innehållet är viktigt är bilderna minst lika viktiga för att du ska lyckas med din träningsblogg. Satsa på bra kvalitet på bilderna och lägg också regelbundet upp videoklipp med korta träningspass där du förklarar teknik och annat som är bra att tänka på.