Här följer några tips för dig som är bloggare eller som funderar på att starta en. Dessa tips hjälper dig att skriva en intresseväckande, lättläst och aktuell blogg som läsare vill återvända till. Fem universella principer som utgör grunden för en bra blogg är följande:

  • målgrupp
  • struktur
  • skrivstil
  • relevans
  • aktuell

Härnäst kommer tre tips på hur några av dessa principer kan appliceras.

3 tips för din blogg

1. Struktur och organisering: Ett av de första intryck läsare får av blogginlägg är strukturen. Se därför till att skriva välstrukturerade texter för att snabbt fånga läsarens blick. Utan struktur är det lätt för läsaren att tappa fokus och tråden i texten, speciellt vid längre blogginlägg med mycket information. Börja med en huvudpoäng i inledningen och dela sedan upp texten i beskrivande underrubriker.

2. Skrivstil och ton: Ett tips är att skriva dina inlägg i en informell och personlig ton. En tumregel för att skriva personligt är att skriva i “jag”-form. I själva verket är en personlig ton en nödvändighet för att skapa band mellan människor. Därför finns numera till och med textrobotar som hjälper personer i hur man skriver ett professionellt och personligt brev. Texten bör även skrivas i en engagerad ton som är personlig och beskriver spännande aspekter ur ens liv. Tänk på att skapa läsarupplevelser och upplys dem om vad de kan lära sig av dina erfarenheter i livet. För att engagera läsare ytterligare är ett tips att låta läsare kommentera och uppmuntra de att svara på inlägg.

3. Uppdatera, uppdatera: Detta är förmodligen det viktigaste tänka på som bloggare. En blogg som saknar kontinuerliga uppdateringar kommer påminna mer om en statisk webbsida. Uppdatera därför ofta, gärna flera gånger i veckan.