En professionell blogg är precis vad det låter som, en blogg som ägaren till bloggen tjänar pengar genom. Oftast är målet att kunna driva bloggen på heltid och skapa en karriär online.

Att tjäna pengar på en blogg

Det finns flera vägar att tjäna pengar på när det kommer till bloggar och oftast används flera olika strategier. Vanliga sätt att tjäna pengar på via sin blogg är att sälja annonsplatser till olika företag. Med denna strategin kan bloggaren tjäna pengar på olika sätt, exempelvis kan företaget betala en viss summa direkt för att synas på bloggen. Det kan även vara så att bloggaren får betalt per antal klick som annonsen genererar.

Ett annat sätt att tjäna pengar inom den professionella bloggvärlden kan vara att företag erbjuder bloggaren att ge ut en rabattkod till sina läsare. Därefter får bloggaren en viss summa pengar beroende på hur många som använt sig av rabattkoden när de genomför beställningar på företaget.

Ytterligare en inkomstkälla kan vara att använda sig av affiliate länkar. Detta innebär att bloggaren länkar till olika produkter i sina inlägg. Skulle inlägget handla om t.ex. olika kameror och deras funktioner kan bloggaren länka till en specifik kamera via inlägget. Om läsare därefter väljer att trycka sig vidare genom dessa länkar och faktiskt köper produkten får bloggaren en viss summa pengar av företaget. För att detta ska fungera måste företaget erbjuda denna typ av länkar, de så kallade affiliate länkarna.

Viktigt att tänka på

Med professionella bloggar är det viktigt att tänka på att driva en blogg som kan generera många läsare. Detta innebär att det krävs en del efterforskning av bloggaren. Framförallt på grund av att bloggaren måste ta reda på vad hans eller hennes specifika läsare efterfrågar och vad de har för intressen.

Att lyckas

Att lyckas driva en professionell blogg kan vara svårt och konkurrensen kan vara mycket hård. Det finns flera olika vägar att lyckas och tjäna pengar och taktiken bör vara annorlunda beroende på målet med bloggen.

Är målet att tjäna pengar via annonsering av olika företag krävs det naturligtvis ett högt antal läsare på bloggen varje dag. Dessa läsare behöver även vara intresserade av ungefär samma ämne då annonseringen och reklamen ska vara riktad till dessa.