Det är enkelt att starta en blogg. Idag finns det bloggar om alla ämnen och bloggare i alla åldersgrupper. En blogg ger dig en möjlighet att nå ut med dina tankar, nätverka, få fler vänner och tjäna pengar. Du ska nu få tips på hur du startar en blogg som passar just dig.

Rätt blogg för rätt mål

Det finns en mängd anledningar att starta en blogg och det är viktigt att du skapar rätt blogg från början. Vilken slags blogg som du ska starta beror på ditt mål med bloggen. Du bör tänka igenom varför du vill ha en blogg innan du ens startar bloggen. Ett tips är att surfa runt på nätet och titta på olika bloggar och sajter för att få inspiration. Tänk också på hur du skulle vilja att din blogg fungerar – antal besökare, nätverk, relationer, inkomst – om ett par år. Det är lättare att komma rätt redan från början om du vet vad du vill uppnå. Att bygga en blogg är lite som att bygga ett hus eller renovera ett rum: du måste ha en plan för att det ska bli bra. Om du behöver tips på hur du bygger om ditt hus, fixar altanen eller bara vill ha bra och billiga prylar kan du gå in på Byggmax som har allt från kaminer till stugor och allt däremellan.

Den sociala bloggen

Om ditt mål med bloggen är att hålla kontakt med nära och kära kan du använda en gratis bloggportal. Inom tio minuter kan du både ha skapat en snygg blogg och hunnit skriva ditt första inlägg. Du väljer mellan olika mallar och designar själv din blogg, med enkla medel skapar du en delvis personlig blogg. Vanligtvis kan du inte tjäna pengar på gratisbloggar och bloggportalen finns med som en del i ditt domännamn.

Ämnesbloggen

Om du brinner för ett särskilt ämne som djurrätt, din by eller hur man lever på trettio kronor per dag, bör du skaffa egen domän. Du kan också se om det finns en stor sida om just ditt ämne, som också erbjuder gratisbloggar. Om du tycker om att resa kan du blogga på en reseportal – vilket ger en gratisblogg och läsare genom portalen, men liten möjlighet till inkomst. Om du planerar att bygga upp en större blogg kring ditt ämne, bör du köpa egen hosting och webbadress.

Tjäna pengar på din blogg

Om ditt mål med bloggen är att den ska generera inkomst, måste du ha en egen blogg med hosting och ett genomtänkt domännamn. Du bör tänka igenom vad du ska blogga om, eller om du ska sälja något särskilt på bloggen, innan du köper ett domännamn. Det är viktigt att du har passande ord i domännamnet, så att surfare hittar till dig när de söker på just det ämnet och att Google tycker att du har en relevant sida.