Om du vill starta en blogg som verkligen kan ge både läsare och pengar i framtiden, bör du satsa på en praktisk blogg, alltså en blogg som handlar om praktiska ämnen. En genomtänkt praktisk blogg kan ge dig en inkomst på lång sikt.

Gårdagens blogg

Det är många som startat en blogg för att kunna kommunicera med andra, dela med sig av erfarenheter och förhoppningsvis också kunna använda den som en del av ett företag eller för att tjäna pengar. Och misslyckats. För tio-femton år sedan fungerade bloggar som handlade om våra liv och åsikter – vanliga människor följde gärna bloggarnas liv. Det var många tonåringar som tyckte att det var roligt att läsa om Blondinbellas “liv” och vad hon gjorde. Även många vuxna följde olika bloggare. Men under de sista åren har sociala medier tagit över bloggens underhållande funktion. På sociala media serveras vi snabbt och enkelt med både bilder och filmer, och det är också lätt att hålla kontakt med vänner på Facebook och Instagram. Sådana bloggar fungerar inte längre.

Varför en praktiskt blogg?

Idag är det en annan slags blogg som levererar både läsare och inkomst på nätet: bloggen som ger läsaren god information och värdefull kunskap. Det finns stora bloggar om allt från ekonomi och hundar till hur man bygger om ett hus. Det som gör just den praktiska bloggen så bra, är att den ofta ger den slags kunskap som folk verkligen letar efter på nätet. Om du ska bygga en altan, så kommer du troligtvis att först leta information på nätet. Vare sig du tänker på det eller inte så kommer du klicka in på olika bloggar som handlar om hur man bygger en altan eller att bygga i allmänhet. Däremot blir bloggen om hundägaren som råkar måla om sin altan ointressant. Du vill ha bra kunskap från en sida som har mycket information – från en praktisk expert. Om du förresten håller på att bygga om eller fixa i huset hittar du pvc fönster hos Nettofönster – billigt och online.

Det som gör den praktiska bloggen så bra, är att den helt naturligt ger läsare värdefull kunskap – vilket är en förutsättning för att lyckas med din blogg – men du kan också göra artiklar som lätt blir delade. Låt oss säga att du byggt ett växthus av gamla fönster och skriver en gör-det-själv-artikel om processen. Då har du skapat en bloggpost som är intressant för många att både läsa och dela – i år och om tio år. Praktiska artiklar står sig genom tidens tand. Om din blogg handlar om hur man kan göra egen såpa eller tvål, så kommer sådana artiklar vara intressanta under lång tid. Välgjorda gör-det-själv-artiklar gör också att du efter ett tag kommer att ses som en “expert” – en bloggare att återkomma till.