Digitaliseringen har medfört att allt fler tjänster sker över nätet. Därför har behovet av att kunna legitimera sig digitalt blivit väldigt stort de senaste tio åren. Med hjälp av enkla lösningar för att kunna legitimera sig digitalt kan man nyttja en mängd olika tjänster på nätet på ett bättre och smidigare sätt.

Tjänstelegitimation – för en enklare vardag

Tack vare internet kan man sköta det mesta online och med tjänstelegitimation kan man sköta alltifrån bankärenden till läkarbesök på nätet. Möjligheten att kunna legitimera sig digitalt har öppnat upp för en mängd digitala tjänster och gjort dem betydligt enklare och säkrare genom att med några få klick kunna logga in på olika sidor. Att signera dokument är också betydligt enklare digitalt då signeringen går snabbt och smidigt med e-legitimation. Det skapar mer tid över till annat, som annars hade gått åt till att åka till och från en brevlåda för att posta diverse dokument. Med andra ord skapar tjänstelegitimationer en betydligt enklare vardag för den som vill lägga sin värdefulla tid på andra saker.

Risker med e-legitimation – så skyddar du dig

Precis som med allt annat finns det även risker med att använda e-legitimation. Bedrägeriförsöken slutar aldrig att upphöra och därför är det viktigt att vara uppmärksam på de eventuella risker som finns med att legitimera dig digitalt. Som tur är finns det goda chanser att skydda dig mot bedrägerier. Det gäller att vara uppmärksam på vad du legitimerar dig mot, då det finns risk att en bedragare kan logga in på din bank samtidigt som du är på väg att logga in på en sida som kräver e-legitimation. Bedragaren väntar sedan på att du ska öppna din e-legitimation och på så vis kan bedragaren komma in på din bank. Men det förhindras genom att vara lite uppmärksam på vad som ska legitimeras. När en legitimering ska genomföras kommer det som ska legitimeras upp på skärmen så att du ser vad legitimeringen gäller. Om det kommer upp något annat på skärmen än det som du för stunden ska legitimera dig för, är det viktigt att avbryta legitimeringen då det kan innebära att du är utsatt för ett bedrägeriförsök.